Tekeningen

Woorden schieten soms tekort; ook bij volwassenen. Er gaat zo veel in je om en je weet niet wat het precies is en hoe dit allemaal kunt verwoorden. Tekeningen kunnen duidelijk maken hoe we in een situatie staan (letterlijk en figuurlijk), hoe we ons zien, voelen, ons zelf in relatie tot anderen zien en hoe we met bepaalde situaties omgaan. Door tekeningen komt ons onbewustheid aan het woord. Gebeurtenissen die we al lang vergeten zijn maar die nog steeds invloed hebben op ons gedrag en gevoel komen via tekeningen aan het woord. Ik vind het altijd boeiend om te zien wat met een cliënt(e) gebeurt wanneer hij of zij tekent.
De keuze van tekenmateriaal, kleuren, vormen en/of figuren drukken zo veel uit. In de tekening maak je contact met jezelf, jouw grootste angsten, verdriet, pijn, tekortkomingen, vreugde en ook kwaliteiten die je bezit. Ik werk niet alleen met kinderen en jongeren met tekeningen maar ook met volwassenen die last hebben van nachtmerries, vastzitten in een rouwproces, een trauma hebben mee gemaakt of zichzelf beter willen leren kennen.

Tekeningen gebruik ik regelmatig als diagnostisch middel om duidelijk te krijgen wat de oorzaak is van bepaalde problemen die de cliënt niet kan verwoorden of zelfs niet weet. Goede voorbeelden zijn nachtmerries of gebeurtenissen uit je vroege kindsheid die elke keer terug keren en je niet weet wat ze betekenen en waar ze precies over gaan. Wanneer de cliënt(e ) in gesprek gaan over de tekening gaan we samen op ontdekkingsreis. Dit leidt dan ook regelmatig tot genezing omdat we nieuwe dingen ontdekken en deze een plaats kunnen geven in het leven van de cliënt(e ). Zie ook workshops.