Oplossingsgerichte therapie

Uw auto is oud en u besluit een nieuwe auto te kopen. U gaat naar een autodealer en wordt door een verkoper vriendelijk gevraagd of hij u kan helpen. Nadat u heeft aangegeven dat u een nieuwe auto zoekt begint de verkoper vragen te stellen over u: hoe lang heeft u al een rijbewijs, hoe heeft auto leren rijden, hoe veel rijdt u per week, in welke soort auto’s heeft u al gereden, hoe is uw reactievermogen etc.
Als u ongeduldig vraagt of u nu auto’s kunt bekijken, wil de verkoper dat u eerst een paar vragenlijsten invult over uzelf en andere zaken die hij belangrijk vindt.
Als dit allemaal is gebeurd laat de verkoper u auto zien dat u zelf niet heeft gekozen maar waarvan hij zegt dat die auto perfect is voor u. Hoe groot schat u de kans dat u tevreden weggaat van deze winkel?

De oplossingsgericht werkende therapeut richt zich niet zo zeer op het uitgebreid inventariseren van het probleem maar voornamelijk op wat de cliënt voor het probleem in de plaats wil hebben, wat hij/zij wil bereiken. Zeker personen die het heel moeilijk hebben zijn niet zo zeer geïnteresseerd in het ontstaan van hun problemen maar willen er zo snel mogelijk van af!

Mijn manier van oplossingsgericht werken
Nadat de cliënt(e) en ik samen hebben beschreven hoe de toekomstige situatie (doel) eruit zal zien (bv. een gezellige sfeer thuis, betere kunnen functioneren op het werk, het verlies van een dierbare een betere plek geven, meer tevreden of gelukkiger zijn) gaan we samen op zoek naar uitzonderingen. Dit zijn momenten waarin het probleem afwezig is. Dit is voor de meeste mensen vaak een grote uitdaging omdat ze denken dat hun problemen altijd aanwezig zijn. Het uitgebreid praten over de momenten/ situaties waarin het probleem niet bestaat geeft de cliënt het gevoel dat het leven niet alleen uit problemen bestaat en hoop dat er mogelijkheden zijn om grip te krijgen op de problemen. Samen met de cliënt probeer ik oplossingen te vinden die helpen om het gewenste doel te bereiken.

Middels oplossingsgerichte vragen wordt de aandacht gericht op het ontdekken, bewust maken, behouden en versterken van de krachten en vermogens van de persoon zodat ze daarop voort kun bouwen. Met groot respect voor de speciale behoeften en wensen van de cliënt(en) en een groot vertrouwen in diens mogelijkheden om te veranderen, help ik de cliënt(en) om de volgende succesvolle stap te maken in richting doel.