Oplossingsgerichte vragen

Oplossingsgerichte vragen zijn hulpmiddelen die de oplossingsgericht werkende therapeut helpen om de gesprekken doelgericht te laten verlopen.
De oplossingsgericht werkende therapeut ziet de cliënt(e) als expert en laat zich daarom door de cliënt(e) informeren hoe diens doel eruitziet, wanneer er momenten zijn waarop het beter gaat (uitzonderingen), waar zijn/haar persoonlijke krachten liggen en hoe de volgende stap richting doel (oplossingen) eruitziet.

Een cliënte komt naar me toe en zegt dat ze niet over haar probleem kan praten maar dat ze dermate ongelukkig is dat ze het zo ook niet ziet zitten.
Een oplossingsgerichte vraag zou zijn: Stel dat er een oplossing zou zijn voor jouw probleem? en dan de vraag: Wat voor verschil zou dat voor jou maken?
De cliënte zou daarop kunnen antwoorden dat ze dan gelukkiger, spontaner, zelfverzekerder of meer tevreden zou zijn (doel).
De volgende vragen zijn dan: Wanneer zijn er momenten dat je gelukkiger, spontaner, zelfverzekerder of tevreden bent (uitzonderingen)? Hoe zien die momenten eruit? Wat doe je dan precies (krachten)? Of: Hoe is je dit gelukt (capaciteiten, krachten)?