Rouwtherapie

Rouwen is een persoonlijk innerlijk proces van afscheid nemen, herstellen en verder gaan met het leven.
Afscheid nemen en het verwerken van verlies gaat niet zonder verdriet, wanhoop, pijn, angst of woede. Dit vraagt moed!
Rouwtherapie heeft als doel om de cliënt te helpen met zijn/haar verwerkingsproces. Dit is een proces van verandering en aanpassing waarbij je iets of iemand waaraan je zeer gehecht bent loslaat en stappen neemt naar een nieuwe wereld waarin de of het dierbare op een andere manier is geïntegreerd.
Tijdens rouwtherapie luister ik aandachtig naar het verhaal van de cliënt. Ik help hem/haar te begrijpen wat er precies is gebeurd (zeker bij kinderen), te leren omgaan met heftige emoties en een manier te vinden om het verlies te integreren in het leven. Dit doe ik m.b.v. gesprekken en creatieve therapie.
Ik bied kinderen, jongeren en ook volwassenen zowel individuele als ook groepstherapie aan. Voor gezinnen biedt ik gezinstherapie aan.
Zie ook workshops.

Verlies
Verlies hoort bij het leven; je neemt afscheid van een vriend(in) omdat hij/zij gaat verhuizen; je veranderd van baan, een kind gaat naar een nieuwe school, je huisdier komt te overlijden , een kind verliest zijn/haar knuffel, ouders gaan scheiden en in het ergste geval overlijdt een dierbare persoon.
De manier waarop we omgaan met afscheid nemen hebben we geleerd van onze ouders en belangrijke personen die betrokken waren in onze opvoeding. En deze manier geven we door aan onze kinderen. In sommige gezinnen wordt veel gepraat over het verlies, emoties worden geuit en iedereen mag zijn verdriet op zijn manier tonen. Bij andere gezinnen wordt er niet veel over gepraat en probeert iedereen zelf op zijn/haar manier
met het verlies om te gaan.

Lees meer

Stel dat goudvisje dood in zijn kom drijft. Er zijn een aantal mogelijkheden wat je nu kunt doen:

  • Goudvisje wordt in een plasticzakje in de klikko gegooid en jullie gaan naar de winkel om meteen een nieuwe te kopen.
  • Goudvisje wordt door de wc gespoeld omdat hij in het water het thuis hoort.
  • Goudvisje wordt in een doosje gelegd en in de tuin begraven waarbij er veel aandacht aan de begrafenis wordt besteedt.
  • En er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden.

Wanneer kinderen en (ook volwassenen) een dierbare persoon verliezen dan is dit voor hen een traumatische gebeurtenis. De mate waarin kinderen traumatisch reageren op het verlies en de ‘littekens’ die het verlies achter laat hangt af van de manier waarop ze getroost worden.
Kinderen hebben nog niet de bekwaamheid om goed over dingen na te kunnen denken en ze kunnen nog geen verbanden leggen tussen een gebeurtenis en gevolg. Daarom is het belangrijk dat kinderen goed wordt uitgelegd wat er allemaal is gebeurt. Hierbij kan spel een goed middel zijn om bepaalde dingen duidelijk te maken. Algemene reacties kunnen zijn verlatingsangst, slaapstoornissen, concentratieproblemen,
prikkelbaarheid, teruggetrokkenheid of terugval naar jonger gedrag. Naarmate de kinderen ouder worden begrijpen ze beter wat er precies gebeurt is en kunnen ze overspoelt worden van emoties, zoals boosheid, woede, verdriet, wanhoop, neerslachtigheid en schuld. Ze zien dat hun ouder(s) zelf aan het rouwen is waardoor ze het hem/haar niet extra moeilijk of zwaar willen maken. Het duurt lang voordat ze het
vertrouwen in ‘de wereld’ weer terug hebben en het verlies een plek hebben gegeven.

Voor meer informatie over kinderen en jongeren in rouw kunt u kijken op de volgende website kijken: www.rietfiddelaers.nl